Kan iedereen lenzen dragen?

Tegenwoordig is 90% van de mensen geschikt om contactlenzen te dragen. Niet alleen omdat de fabricatietechnieken zeer geavanceerd zijn maar vooral omdat er veel is veranderd op het gebied van de gebruikte materialen.
De moderne lensmaterialen laten veel meer zuurstof door dan vroeger (tot 5x zoveel!) en zijn dan ook zeer geschikt voor onze moderne levensstijl waarbij we veel binnenzitten en veel meer computerwerk doen.  Dit resulteert niet alleen in een beter comfort maar je kan de lenzen dagelijks ook veel langer dragen dan vroeger.

Zachte lenzen : Deze hebben een bepaalde vorm, kromming en natuurlijk ook sterkte. Indien je niet binnen de geijkte maten valt, kan je zelfs individueel aangepaste zachte lenzen laten maken.
Nachtlenzen en harde zuurstofdoorlatende lenzen : Deze worden altijd op jouw maat gemaakt.

Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan je ogen indien aan enkele maar zeer belangrijke voorwaarden voldaan wordt. Een goede lenspassing, -instructie en -opvolging zijn natuurlijk onontbeerlijk.
Maar ook jij als contactlensdrager moet enkele regels respecteren waaronder hygiëne, het strikt opvolgen van instructies en het naleven van de vervangtermijn van de lenzen.
Kom min. 1x per jaar op controle zodat we kunnen nagaan of de lenzen die je nu draagt, nog steeds de beste lenzen zijn voor jou.

Waarom laat ik de lenscontrole uitvoeren door Contactlens Studio?

Contactlens Studio werkt enkel met gediplomeerde optometristen / contactlensspecialisten.
Vrijwel elke lens is verkrijgbaar en er wordt nagegaan welk materiaal het meest compatibel is met jouw ogen.
Vrijwel elk labo die een lens zal uitbrengen in de toekomst vraagt aan Contactlens Studio om de lenzen op voorhand te testen (deze lenzen zijn steeds goedgekeurd door FDA) .  Dit geeft jou de mogelijkheid – indien je dit wenst, natuurlijk – om de meest moderne materialen te gebruiken.

Welke contactlens is het beste voor mijn ogen ?

Dat hangt in de eerste plaats van jezelf en je ogen af : natuurlijk zullen de oogsterkte en –kromming bepalende factoren zijn. Net zo belangrijk is : wanneer je ze wil gebruiken, hoe vaak, in welke werkomgeving, of je medicatie neemt enz…
Voordat je start met lenzen, vragen wij je om hierover meer informatie te geven.  Zo kunnen we, nadat de oogmetingen zijn gebeurd, samen de beste lenzen voor je kiezen.

's Avond heb ik soms branderige ogen. Wat valt hier aan te doen?

Branderige ogen kunnen het gevolg zijn van droge lucht, te weinig knipperbewegingen, teveel airco, een andere leefgewoonte… Flink knipperen om het oog te bevochtigen, vermindert de branderigheid. Indien u een permanentere oplossing wenst, kunnen we beter een nauwkeurig oogonderzoek uitvoeren en de oorzaak zoeken van het discomfort.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lenzen dat we zeker een materiaal kunnen vinden dat meer compatibel is met uw ogen en extra comfort biedt, ook al zijn de werkomstandigheden minder gunstig.

Vraagt het reinigen van contactlenzen veel tijd?

Nee, de nieuwere vloeistoffen vragen een minimum aan tijd en een maximum aan desinfectie en / of schoonmaken.
Contactlens Studio adviseert om elke 6 maanden je harde zuurstofdoorlatende lenzen te laten controleren. Want soms kunnen onzichtbare aanslag of krassen op je lenzen voor vervelende complicaties zorgen.
De meeste zachte lenzen zijn maandelijkse of 2wekelijkse wegwerplenzen.  Ze hebben een dagelijkse desinfectie nodig die niet veel tijd vraagt maar wel noodzakelijk is.
Daglenzen hoef je natuurlijk niet schoon te maken want hiervan neem je elke dag een nieuw paar.

Kan ik mijn lenzen dragen wanneer ik pijn heb aan de ogen?

Nee, in dit geval is het aan te raden met Contactlens Studio contact op te nemen.  Niet alleen wil je weten of er iets met je oog aan de hand is en of je evt.  moet worden doorverwezen maar Contactlens Studio gaat ook na of er geen kleine scheurtjes of vervelende vervuilingen op de lens zitten die last geven.

Worden mijn ogen slechter door het dragen van een bril of lenzen?

Nee, als er een correctie nodig is, zal deze je ogen niet sneller slechter maken.
Belangrijk is dat je het correctiemiddel gebruikt waarvoor het dient.
Bijvoorbeeld, bij jongeren is het belangrijk om een correctie voor ver alleen voor ver te gebruiken. Dit is natuurlijk enkel mogelijk als je weinig sterkte hebt.  Bij een iets hogere correctie kan de sterkte beter altijd worden gedragen.

Kan je na een laserbehandeling nog lenzen dragen?

Laat ons hopen dat dit niet meer nodig zal zijn.
Maar indien u niet tevreden bent van uw zicht kunnen lenzen zeker een oplossing zijn.
Tegenwoordig zijn er lenslabo’s die hiervoor lenzen op maat maken. Deze aanpassingen vergen vakkennis. Hierin is Contactlens Studio dan ook gespecialiseerd.
Eerst wordt er bekeken in welke mate de laserbehandeling de vorm van je oog heeft veranderd en of er moet worden rekening gehouden met het cirkelvormig litteken. Dan worden de lenzen aangepast. Deze aanpassingen vergen meestal meer tijd.
De laserbehandeling zorgt meestal voor drogere ogen ; hiermee wordt zoveel mogelijk rekening gehouden.

Is er een tussenkomst van mijn mutualiteit bij de aanschaf van lenzen?

Ja, reeds lang bestaat de wettelijke tussenkomst. Deze is bij iedere mutualiteit dezelfde want wettelijk geregeld. Slechts weinig mensen komen hiervoor in aanmerking.
Een voorschrift van een oogarts is steeds vereist.

Sinds enkele jaren zijn er ook aanvullende tussenkomsten van de mutualiteiten.
Deze tussenkomsten verschillen van mutualiteit tot mutualiteit.
Wil je weten of jouw mutualiteit een tussenkomst biedt en zo ja, hoeveel?
Hier vind je de websites van de meest voorkomende mutualiteiten :

Zie ook ziekenfonds.

Maak ik best een afspraak?

Zeer graag; omdat het gaat om jouw ogen willen we genoeg tijd maken om de nodige oogmetingen te doen.
Je kan hiervoor telefoneren (03.233 49 33) of zelf een afspraak boeken via onze online agenda.

Zijn contactlenzen schadelijk voor mijn ogen?

Nee! Contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan je ogen indien aan de volgende voorwaarden voldaan wordt : een goede lensaanpassing, regelmatige controles (min 1x per jaar) en vooral een goede lenshygiëne.
Vertrouw vooral niet op je eigen gevoel want praktijk wijst uit dat je zelf nogal eens symptomen weigert te erkennen.
Vergeet ook niet dat een lens die jaren geleden aangepast is, misschien op dit moment niet meer het meest perfecte lenstype voor jouw ogen is.  Wellicht heb je ondertussen andere leef- en werkomgevingen of andere behoeftes… Jouw ogen willen enkel de best aangepaste materialen hebben.
Net daarom is een regelmatige dialoog met ons belangrijk !

Hoe groot is de kans dat ik geen lenzen kan dragen?

Eigenlijk kan bijna iedereen lenzen dragen.

  • 99% van de lensdragers zet vlot hun lenzen in en uit binnen de paar weken. Zoals altijd baart ook hier oefening kunst.
  • Voor vrijwel elke oogkromming en –sterkte is er een contactlens.
  • Om pathologische reden worden sommige lenspassingen geweigerd.

Staat jouw vraag er niet tussen? Geen probleem!

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw vraag